Pentru că orice titlu care să explice prima întâlnire cu Londra…

… îmi pare nepotrivit :) După 7 zile de Londra, că 2 au fost pe lângă ea, stau și mă gândesc ce impresie mi-a lăsat acest oraș extrem de diferit față de ce îmi place mie în general, acest oraș pur și simplu colosal, care a venit aproape de niciunde în peisajul lunii februarie. Sigur, aș putea la repezeală să spun “Mi-a plăcut!” și apoi să vin cu argumentele, dar în acest moment încă mă gândesc la argumente, încă mai procesez și tocmai de asta, primele impresii vin ca un fel de încălzire, până îmi dau eu seama ce a vrut Londra de la mine ;)

london baby

Am găsit copleșitoare ideea planului pentru Londra. În viața mea n-am stat atâta cu creionul în mână, punând pe hârtie: ce să văd, ce să simt și ce să nu ratez într-un oraș pe care va urma să-l vizitez. Și toate acestea ținând cont de faptul că fetele mele plimbărețe m-au sfătuit, iar la fața locului, prietena mea, care m-a și găzduit, urma să facă pe ghidul prin capitala Regatului de dincolo de Canalul Mânecii. Deci “much ado about nothing”, vorba lui Shakespeare. Și totuși, parcă tot nepregătită am ajuns la Londra :)

Între timp mi-am dat seama că era oarecum normal. Marea Britanie NU s-a numărat absolut niciodată printre locurile care să mă atragă cu orice preț. A fost o chestie acolo prin clasa a IX a odată cu manualul de limba engleză English My Love (cel albastru, dacă își mai amintește cineva), o chestie care mi-a arătat o Londră necunoscută și extrem de îndepărtată și mi-a dat bătăi de cap în aceiași măsură (nu unele care să mă facă să visez la ea) :)

Depășind însă acest episod, Londra era acolo, departe, ruptă de Europa, cu o vreme urâtă rău (să nu credeți asta, vă rog eu), rece, cu oameni cu accent ciudat (dar fer-me-că-tor, mai ales copiii vorbesc delicios) și cu un umor pentru care orice alt european nu este pregătit. Mda, asta era Londra și Marea Britanie pentru mine cu 10 zile în urmă. În plus, dacă mă imaginam mergând la Londra vreodată, că, noah, totuși e un mare oraș de văzut, mă vedeam făcând-o în orice alt anotimp, mai puțin iarna. Dar, desigur știți și zicala aia cu “dacă vrei să-l faci pe D-zeu să râdă, fă-ți planuri exacte”.

Și acum, să țopăim puțin printre mituri, impresii scurte, obiective nebifate și alte chestii din zilele trecute, toate în căutarea argumentelor:

În primul rând m-a izbit vremea. Adică soarele mi-a trântit câteva raze peste ochi să mă scape de prejudecăți. Din 9 zile, numai în două zile nu l-am văzut. În rest acolo a fost, iar în 3 zile a făcut primăvară de-a binelea (față de Cluj, no comment). Drept este și că vremea se poate schimba mult, mult mai rapid ca pe la noi. Adică dimineața la 7 poate fi foarte mohorât și în nicio oră să se transforme în cea mai frumoasă zi cu soare care s-a pomenit. E valabil și invers din păcate (am probat asta chiar în ziua în care am ales să mergem la mare, dar vă voi povesti).

În al doilea rând am simțit tot timpul că Londra este mai întinsă decât Parisul, dar mă bucuram că în sfârșit am găsit un oraș cu care pot compara Parisul prin vastitate și vivacitate. Nu mă întrebați deocamdată care pe care, căci acum tind să spun Parisul (l-am și vizitat de două ori, l-am și citit mai mult în cărți și da, l-am simțit mai aproape de inimă), dar foarte sigur vă spun că Londra nu e departe și dacă vă place Parisul, șansele sunt foarte mari să vă placă și Londra in the same way. Nu amestecăm Florența aici, să nu ajungem să comparăm mere cu pere, căci este exact ce nu-mi doresc.

Mai apoi, am crezut că într-o săptămână o să pot vedea tot ce am pe listă… Hahaha!! Exact… De exemplu nici n-am apucat să trec prin față pe la British Museum, ce să mai vorbim de a-l vizita. Partea bună este că ce am văzut am văzut destul de bine, iar ce a rămas va fi numai bun de pus în articolul “Ce voi face la Londra data viitoare” :) Și acum serios de tot, omenește nu ai cum face mai multe decât am încercat eu să fac (astfel încât să nu pierzi bucuria momentului). Dau din casă și vă spun că mi-am cam nenorocit gleznele făcânt pe zi cam 25-30.000 de pași… I KNOW!

Financiar judecând, Londra e destul de solicitantă. Salariile din România vor fi spulberate pe cazare și transportul în comun din metropolă. E halucinant cum se duc lirele și mai halucinant e cum ajungi foarte repede să te surprinzi zicând “e DOAR o liră”, când o liră e 6 RON, mama ei de liră :)) Dacă eu am avut un noroc imens cu cazarea, transportul din Londra pe o săptămână m-a costat aproape cât biletul de avion. Nu trebuie scăpată din vedere treaba asta când facem un buget pentru UK. Pe de altă parte se poate dovedi un rai pentru cumpărături, în sezonul de reduceri (parte din el am prins și eu) puteți găsi prețuri foarte bune la marfă de calitate. Și tot prețuri foarte bune are și mâncarea de supermarket, care chiar este mai ieftină ca în România, fără nicio exagerare.

Nu regret ce n-am făcut cu ocazia acestei vizite, iar despre ce am făcut voi povesti pe episoade, încă nu știu cum să le grupez, dar cel mai probabil mă va ajuta mia de poze de la fața locului. Ce vreau să vă mai spun, este că dacă vă este așa puțin groază de Londra (mă refer, groază de imensitatea ei, de cum vă puteți organiza să o vedeți), am găsit un circuit bun pe Londra, ca să vă ajute să o vedeți cât de cât și să o înțegeți destul de bine.

În încheierea acestui articol din care frânturi au fost gândite chiar la Londra, aș vrea să vă rog să-mi spuneți: voi despre ce ați vrea să citiți pe Bialog vis a vis de acest oraș? Eu am tolba plină, dar cum mulți ați văzut deja orașul, poate cu mult mai bine ca mine, tare aș fi curioasă ce v-ar mai interesa în plus.

 Pe data viitoare vă promit și poze ;)

15 comentarii

  1. 1. Cum ai combinat cei 30000 de pasi cu transportul urban, in asa fel incat sa profiti cat mai mult de vremea frumoasa.
    2. Cum e mai bine sa vezi Londra in timp asa scurt(sau chiar mai scurt): “flanand(dar dupa 1 plan dinainte facut in functie de ceea ce doresti vezi) sau vizitand (punct ochit punct lovit) anumite institutii(muzee, biserici etc).
    3. E bine sa ai simtul umorului dezvoltat, mai ales daca nu nimeresti o vreme “friendly” ?
    4. Atat deocamdata, astept postarile

    1. Dragă Corina, spre că nu vine prea târziu răspunsul meu :D
      1. Nu mi-am făcut griji pentru asta, am mers pe jos până mi s-au făcut gleznele ca butucii :D Cu toate astea distanțele fiind mari am avut nevoie de un abonament pe o săptămână pe toate mijloacele de transport. Dar în zonele centrale am mers destul și pe jos și m-am bucurat de “primăvara de la Londra” :)
      2. E destul de complicat, depinde ce ți se potrivește. Adică simți zi de zi că oricât timp ai avea tot nu poți vedea și simți tot. Singura chestie pe care o pot spune că este e bine să vii cu un plan de acasă și totuși să ai la dispoziție măcar 5 zile, un weekend este pur și simplu prea puțin pentru Londra.
      3. Măi, vremea este mult mai friendly de cât ne putem imagina, dar da, se poate schimba repede și atunci e bine să pleci cu ideea că din 9 zile n-are cum fi soare zi de zi. Ce, la noi e soare zi de zi? Nici în august nu e :))
      4. Sper din suflet că ți-au plăcut articolele mele :*

  2. English my love….da!!! :)) mi-am amintit si eu de ea. Despre British Museum, nu-ti fa griji, sunt sigura ca ai vizitat alte obiective muuuult mai frumoase! Apropo, legat si de intrebarea ta, eu as vrea sa aflu care sunt acelea?

  3. Nu as putea sa iti spun ce as VREA exact sa citesc aici despre Londra, as vrea sa ne transmiti ceea ce vrei si cum vrei, sa pot compara cu propria mea experienta (desi nu a fost prea “vasta”).

  4. In mai voi merge si eu la Londra, asa ca orice informatie este foooarte valoroasa? Dintre muzee si alte obiective turistice, ce crezi ca merita vizitat?

    1. Nu trebuie să ratezi Sciene Museum și Natural History Museum. Și neapărat să vezi Big Ben-ul și Palatul Westminster noaptea. Sunt superbe! Desigur, te-aș mai trimite și în Notting Hill :)

  5. O da, English my love :))! Desi, sa-ti zic un secret, eu cam chiuleam la orele de engleza (si de franceza, ca sa vezi!) :D.
    In rest, ma bucur ca ai petrecut zile frumoase la Londra, este intr-adevar un oras special. La fel ca si tine, nu pot spune ca ma tenteaza neaparat genul asta de locuri, cosmopolite, dar n-a fost rea nici in cazul meu scurta excursie acolo, in 2011. Clar fac parte din tabara celor care prefera Parisul inaintea Londrei, dar pastrez o amintire deosebita de pe malul Tamisei: acolo am fost ceruta de nevasta :p

    1. Știiiu :) Ți-am citit “în secret” articolele despre Londra înainte să plec și am aflat și de evenimentul fericit de care ai avut parte acolo. Am văzut și noi live o cerere în seara de Valentine’s Day :)) M-am gândit la tine, să știi :*

  6. Tare scumpă mi s-a părut și mi Londra, dar cu toate astea cred că m-aș mai duce o dată pentru că a fost de-a dreptul minunat. Atâtea chestii faine și atâtea chestii noi mi-au rămas în minte încât nu cred că nu m-am aș revedea orașul oricând.

    P.S.: Chiar dacă eu am făcut aproape 2000 de poze, totuși mi-aș fi dorit să văd mai multe poze în articol tău. :)

  7. Iti multumesc pentru acest articol. Londra este marea mea dragoste, am fost de vreo 6-7 ori in ultimii 6 ani si sper sa ajung si anul acesta (in 2011 am fost de 3 ori -martie, aprilie si octombrie).
    Legat de vreme, ai foarte mare dreptate, avand in vedere ca am fost in luni diferite chiar am avut parte de muuult soare. Imi amintesc ca atunci cand am fost in aprilie era o caldura ca puteai sa te bronzezi bine si in Cluj era tare frig. Da, este adevarat ca dimineata poate fi soare si dupa masa ploaie sau invers.
    Din 2009, de cand am fost prima data acolo, m-au surpins in mod placut preturile la mancare si cosmetice. Nu imi venea sa cred ca sunt mai mici ca in Romania si….mai de calitate. Nu poti compara Dove sau Ariel de acolo cu cele de aici (calitativ).
    Eu as zice sa povestesti despre civilizatia de acolo (mi-a placut mult cum stau toti in dreapta pe scarile rulante), despre faptul ca poti merge pe strada in rochie si balerini, sacou si adidasi si nu intoarce nimeni capul. Acolo ma simt in largul meu. In primul an am avut incaltaminte neadecvata si am mers in Primark si ghici ce mi-am cumparat?,slapi de umblat prin casa si asa am strabatut eu Londra si a doua zi am fost Oxford, la fel incaltata. Nu am simtit nicio privire plina de curiozitate sau judecata.
    As avea multe de zis legat de oamenii de acolo dar te las pe tine.
    In Oxford ai fost? Mie mi-a placut mult.
    Multumesc inca o data pentru ce ai scris si abia astept celelalte postari legate de aceasta minunata capitala a lumii (cum zice un prieten bun).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.