Cum s-a pregătit Clujul pentru Crăciun

Clujul ăsta al ardelenilor e frumos în orice sezon și fără straie de sărbătoare pe el. Numai că fix din acest motiv, atunci când vine vorba de sărbători, avem de la el niște pretenții, că l-am vrea elegant pe cât de manierat este și l-am vrea interesant pe cât de mult îl iubim. Cine locuiește pe aici sau prin zonă cred că înțelege perfect ce vreau să comunic…

DSCF3466

Deocamdată doar în Piața Unirii (cea cu Matei Corvin și Catedrala catolică în ea) și pe arterele principale m-am plimbat, ca să zic așa. Atât că piața cu pricina e scena așa zisului Târg de Crăciun și oarecum punctul zero al tuturor festivităților și concertelor de sezon. Aștept, totuși, o zi fără ploaie (Doamne, te rog fă ceva cu ploaia asta!) ca să ies în oraș să casc ochii mai bine la luminițe și să vizitez și eu târgul, ca tot omul… Sper să reușesc până la urmă.

Până acum am ajuns prin piață de 3 ori, dar în condiții de mai bine nu ajungeam. Prima dată la aprinderea iluminatului de sărbători, când turna cu găleata, deci de unde poze? A doua oară pe timp de zi, ca vijelia ce avea alte planuri și a treia oară într-o altă seară cu ploaie cruntă, când târgul era închis (excepție 3 căsuțe deschise), iar aparatul foto a fost un erou ce a rezistat la 10 poze pe asemenea vreme.

DSCF3447

Așa că, rapid, niște concluzii am tras și eu și vi le pot comunica la timp, în caz că vă bate gândul să vizitați Clujul în perioada asta. Măcar să știți ce avem și ce nu avem. Cu mai multe poze sper să vă pot onora mai pe săptămâna viitoare, căci momentan planuri de dat prin centru nu am. În plus plouă, v-am spus că plouă? :)

Târgul pare mai bogat ca anul trecut, când v-am spus că practic nu a existat. Îmi mențin însă părerea că nu știu organizatorii ce e ăla târg și cu asta basta. Să ne mulțumim cu ce avem sau să mergem să le vedem pe cele adevărate din Ungaria, Austria, Germania… sau Sibiu :) Clau zice că anul acesta au pus în mijloc de târg un stand La Casa cu bunătăți nemaivăzute și cum el trece des pe acolo, mereu vine cu câte ceva: ștrudel cu caramel, fel și fel de sandviș-uri, fel și fel de pâinici… Cică târgul de anul acesta ar merita vizitat măcar pentru standul cu pricina! În rest, avem doar Căsuța cu migdale care e pe la toate târgurile, căsuțe cu articole handmade și o sumedenie cu chestii de păpat. Repet, astea le-am văzut cu coada ochiului la o trecere teribil de scurtă pe timp de zi.

DSCF3450

Decorațiunile sunt… ok cu o mic, dar îmi par mai ok, tot cu o mic, față de anul trecut. Au păstrat culorile, da, tot albastru cu argintiu, bradul e tot ăla (cel puțin instalatiile de pe el și steaua din vârf) și au renunțat la fixul de a pune instalație pe fiecare boschet. Daaar, au pus și la Cluj cortul acela de lumini, model luat de la Sibiu. Faza e că nu l-a luat numai Clujul ci și Timișoara și alte câteva zeci de orașe din România văzute prin pozele prietenilor de le FB, deci nimic, dar nimic original. De plăcut mie îmi place, că mi-a plăcut ideea de acu’s doi ani de când am văzut-o la Sibiu și era pe auriu, dovada aici.

Pe bulevardele principale e bine, au înlocuit ghirlandele anoste vechi, cu steluțe sau globuri mari și arată chiar bine. Eu de la volan nu făcui poze, dar am văzut o poză genială aici și mi-a plăcut. Piața Avram Iancu (aia cu Teatrul de stat și Catedrala Ortodoxă) am văzut-o tot din mașină și desigur au împodobit orice urmă de ramură găsită, că așa fac de obicei. Prea mult e prea mult, dar nimeni nu se prinde, merge și așa.

DSCF3451

Mall-urile, da ele, chiar ele. Temple ale spiritului nostru consumerist… ele sunt împodobite mai frumos ca orașul, arată ca în filme… Dacă mie în general Iulius Mall mi se pare cam încărcat (așa e și anul acesta), Polus-ul în schimb și-a construit în cei 7 ani de existență un stil pe care eu personal îl iubesc. Are același accesorii, expuse cu foarte mult bun gust, simplu și de efect. Iar bradul de la Polus mereu mi-a plăcut. Nu “urla” nimic pe el și la o scară ceva mai mică mi l-aș fi dorit în sufragerie. În poza de mai jos îl puteți zări la concertul lui Ștefan Hrușcă, de săptămâna trecută (în 7 ani, Polus l-a adus pe Hruscă de 6 ori la Cluj, la un concert “la liber” pentru clujeni).

Hrusca

În rest, prin oraș, vitrinele magazinelor nu prea mi se par de sărbătoare, poate că nu le pasă. Deocamdată nici localurile în care am intrat nu par a fi cu muzica specifică la aparat, deci atmosfera de Crăciun nu se simte peste tot. Acum, drept e și că unii chiar nu o suportă și trebuie să-i înțeleagă cineva și pe ei :)

Evenimente de sezon sunt. Cele de la Târgul de Crăciun, unde până acum au cântat printre alții: Smiley, Connect-R, Delia sau Nightlosers și vor mai urma câțiva (de exemplu Cargo, sâmbătă seara!) sau alte evenimente care au loc în diverse părți de oraș: Casa de cultură a studenților, Teatrul Național, UBB etc. Amintesc și evenimentele de mai jos, ca unele din cele mai “prețioase” din această perioadă. Îmi pare rău că ratez și anul acesta Vienna Classic Christmas, dar nu m-am mobilizat din timp, iar săptămâna trecută mai erau doar câteva bilete foarte scumpe :(

ev

Cu alte cuvinte, cam asta e la Cluj în sezonul de iarnă 2014, pentru toate gusturile și bugetele! La voi în oraș cum e?

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.