Muntenegru; o frumusețe la care nu te aștepți

Câți dintre noi se lasă surprinși în vacanță și câți merg la sigur?

N-am făcut eu studii ca și cercetătorii britanici (care le știu ei pe toate, desigur), dar cred că cei mai mulți adoră să meargă la sigur. Știu pe cineva care merge de vreo 7 ani în Grecia (cu familia de 4 persoane) în același loc, același hotel din Paralia, căci acolo se simt ei bine, atât de bine că n-ar încerca altceva pentru nimic în lume. Nu ne putem amesteca în gusturile cuiva, dar totuși, de ce nu ai încerca ceva despre care să știi mai puțin, doar din auzite? Asta pățesc eu de ceva vreme cu Muntenegru

montenegro-cherna-gora-chernogoria

Recunosc; prima dată când am auzit că lumea dă Grecia sau Croația pentru Muntenegru am zis că nu poate fi adevărat. Dar asta pentru că nu știam despre litoralul acestei țări, despre potențialul ei turistic și despre eforturile colosale, dar răsplătite, de a promova turismul la ei în condițiile date: adică Croația cu coastele ei superbe și populare la doi pași. Însă, ce s-a reușit în Muntenegru m-a dat peste cap complet, cum arată țara asta mică și relativ nouă, cum s-a reușit să se promovare cu cap și cum se înghesuie lumea să facă plajă la Budva și să vadă cel mai sudic Fiord european mi se pare una dintre cele mai de succes povești ale turismului mondial. Hai că nu compar cu România, dar nu-mi vine să compar cu nimic altceva.

Și m-am pus să caut și să mă documentez, să văd ce se poate vedea pe acolo și am dat peste niște imagini incredibile. Muntenegru este o țară splendidă, iar când am citit diverse comentarii pe diverse forumuri cu remarci de genul “cred că e mai frumos ca în Grecia” sau “îmi place cu mult mai mult ca în Croația”, am zis că este de pus pe listă și de gândit o posibilă vacanță de vară acolo.

Despre Budva, se spune că ar fi “perla ascunsă a Adriaticii”, un oraș vechi cu plaje imense, nisip fin și cele mai albastre ape ale Adriaticii. Un loc minunat de unde să pornești în explorarea Canionului Tara sau a Parcului Național Durmitor. Dacă vă faceți planuri, poate vă interesează oferta de cazare la Budva.

Un alt loc privilegiat în Muntenegru este Golful Kotor, străjuit de un incredibil oraș medieval cu străduțe înguste și pietruite, de pe meterezeele căruia se obține cea mai spectaculoasă panoramă din Muntenegru. Este un loc pe care nu-l ratează nici cei care ajung în țara asta surprinzătoare doar pentru mare și plajă.

Ulcinj Riviera este cea mai aglomerată stațiune din Muntenegru datorită unei plaje unice în Europa, Velika Plaza, un loc deosebit de romantic, o plajă cu multe cotloane izolate preferate de cei care doresc o vacanță inedită. În cazul în care te numeri printre ei, poți încerca Hotelul Olympic din Ulcinj.

Sveti-Stefan-(Montenegro)

Alte atracții turistice de văzut neaparat în Muntenegru:

  • Lacul Scutari (cel mai mare lac din Balcani)
  • Mănăstirea Ostrog (săpată într-o stâncă spectaculoasă)
  • Muzeul orasului Cetinje
  • Parcul National Biogradska Gora
  • Insula Sveti Stefan

Sunt convinsă că nu te așteptai la atâtea de văzut și făcut în Muntenegru și mai sunt convinsă că o să fii de acord cu mine când îți voi spune că acum există în această parte de Europa, o alternativă la vestita Croație și că ce e drept, nu-i păcat, poate “esențele tari, chiar se păstrează în sticluțe mici”. Ce zici?

Surse: foto 1, foto 2

27 comentarii

  1. Este frumos Muntenegru. Nu poate fi mai frumos decat Croatia, fiindca este practic acelasi lucru, dar pe un spatiu mult-mult mai mic. Iti recomand Herceg Novi, in zona golfului Kotor, unde preturile sunt mai mici decat in zona Budva. In plus, Dubrovnikul este la o ora distanta cu masina, iar preturile sunt mai mici decat pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca :) Kotor, in sine, este un oras minunat, inclus in Patrimoniul UNESCO: http://www.cluj.travel/galerie-foto-kotor-muntele-alb-din-muntenegru/

    1. Asta a fost bună, mai ales că vine a-mi întări ideea pe care am tot auzit-o: “preturile sunt mai mici decat pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca” :))

      Super poze! ;)

  2. mi-am facut un obicei in a comenta pe blogul tau, dar ce sa-i faci, daca ai postari faine! :)
    confirm ca tot ce ai pus tu pe lista merita vazut si ca muntenegru e o tara care chiar te lasa “cu gura cascata”. am vazut cam tot de pe lista ta, minus ulcinj, iar pe langa kotor am mai vazut si perast (care a ramas oraselul meu preferat). aaa…si am mai vazut un mausoleu cu view misto, lovcen se chema
    din experienta mea as mai adauga ca:
    – e ieftin, am gasit cazare cu 15 euro camera de hotel, cu conditii mai mult decat decente. am fost si la camping, dar nu se compara cu cele din italia, slovenia etc
    – nu vad alta metoda de a calatori in muntenegru decat cu masina, gen road-trip, altfel ratezi chestii si e pacat. sa te duci cu direct cu avionul si sa stai in budva 5 zile la plaja mi se pare..nu stiu cum sa zic…inutil
    – trebuie sa fii un sofer bun, experimentat si rezistent (drumuri de o banda, “ace de par” muuulte, oboseala). nu cred ca e recomandata o astfel de calatorie cand ai copii mici
    – telefonul costa de te rupe ptr ca nu-s in UE, eu fiind pe cartela nu am incarcat suficient si a fost cam nasol

    1. Eu te aștept la fiecare articol, să știi, mai ales că ai călătorit mult și ai mereu comentarii pertinente care chiar ajută lumea :) Mulțumesc mult!

      Folografiile le-am văzut, sper să le fi văzut cât mai mulți dintre cititori :)

  3. Arata foarte bine, dar tot litoralul croat ma da mai mult pe spate. Drept este ca nu trecem prin zona fara sa oprim la Kotor Bay sau sa o luam peste munte spre Slansko Jezero. Arata genial si spre sud, cum mergem noi in Albania (de la Budva spre Bar). Foarte frumoasa tara, chiar si pe interior .. are niste munti si peisaje de ramai prost

  4. Din poze, din descrieri si de la oameni care deja aufost acolo, mi-am facut o impresie buna. Sincer, la anul daca e sa imi aleg o destinatie de vacanta, cu siguranta voi opta pentru Muntenegru.

  5. Intradevar, Muntenegru este o frumusete la care nu te astepti, si din pacate din cauza ca nu suntem foarte inspirati sau poate ca nu avem asteptari pozitive de locurile de vancanta nu suntem tentati sa mergem in alt loc, la ceva diferit nu neaparat sigur.

    1. Cred că foarte multi se bazeaza pe locurile unde s-au obisnuit, mai ales dacă este vorba de o vacanță de relaxare și nu de explorare :D

  6. Muntenegru este o tara superba, chiar pe gustul meu, iar Fiordul Kotor este nestemata sa, unul din cele mai spectaculoase locuri din Europa. Nu voi uita niciodata croaziera cu vaporasul pe fiord, dar nici panorama Tarei de pe Podul Durdevica. Mi-ar fi placut sa explorez mai indeaproape Parcul Durmitor cu faimoasele sale lacuri glaciare, dar timpul nu ne-a permis sa ramanem mai mult in acea zona. Visez si acum la un sejur in Budva. :)

  7. Nu vreau sa ma mai repet cu tot ce s-a spus mai sus, am fost anul trecut in nestematul Europei, pardon, in Muntenegru si o sa merg si anul asta desi l-am vazut, dar e fantastic, e locul care m-a uimit cel mai mult, mi-a dat fiori . . Una peste alta, va mai spun un secret: peste cativa ani intentionez sa ma mut in Muntenegru de tot . . intr-un fel sau altul Si mai trebuie sa stiti ca nu doar peisajele sunt la inaltime, oamenii au o simplitate si o frumusete interioara debordanta . .

    1. Mă bucur că aud asta, să aud ce se apreciază de fapt dincolo de “călătoriea de fițe” :) Felicitări, vă doresc să ajungeți să vă mutatți în Muntenegru, așa cum poftiți :)

  8. Am fost acolo. Am fost cazati in Budva la Hotel Kangoroo. Intr-adevar Muntenegru, este o bijuterie, una din cele mai frumoase tari ale continentului european. Am explorat in careva ore si o alta bijuterie vecina si anume Albania. La anul acolo vom fie la Durre fie la Vlora.
    Mergeti si dv. si nu veti regreta ba, din contra , veti reveni cu mult drag.

    Cu multa prietenie,
    prof. Mircea PELLEA
    avocat
    Bucuresti
    mirceapelea@yahoo.com

  9. Muntenegru este intr-adevar o bijuterie de tara. Am traversat-o acum doi ani, de sus pana jos si de la stanga la dreapta :-)
    Mi-am dorit tare mult sa vizitez Canionul Tara, asa ca mi-am tras o cazare la Zabljak, in creierul muntilor, apoi a doua zi urma sa traversez Canionul, intr-un mod festina lente (adica: mers, pauza, mers, pauza, si tot asa… – sunt destule puncte de belvedere). Insa un incediu a carat fumul de-a lungul canionului iar politia ne-a interzis sa intram in canion. Si uite asa ne-a intors frumos la Zabljak, cale de 13 kilometri de serpentine in ac de par, fara parapeti,cu prapastia in dreapta noastra, un drum demn de filmele lui Hitchcock :)
    Am traversat Zabljak-ul (o piticanie de statiune montana; Predealul sau Sinaia sunt cu mult peste aceasta statiune, in ceea ce priveste atractivitatea si frumusetea) si ne-am trezit la 2000 de metri altitudine cu o adevarata autostrada, cu doua benzi pe sens, cu tunele de 7-8 kilometri lungime si cu un peisaj extraordinar pana la Podgorica, peisaj care-ti taia respiratia si-ti venea sa deschizi geamurile si sa scoti limba afara, ca pustanii de 5-8 ani si sa zbieri de placere…
    Gata, m-am trezit, ma aflu in Romania, va rog sa ma iertati :)

  10. Pentru domnul FLORINBAD si pentru toti iubitorii de frumos : toate cele expuse de dv. sunt perfect adevarate. Intr-adevar Muntenegru, din punct de vedere fizico-geografic este o adevarata bijuterie asa cum dealtfel am prezentat-o si in presa. Invit pe cei dornici de peisaje care iti “taie” respiratia si oameni deosebit de simpli si politicosi, sa viziteze macar pentru cateva zile aceasta bijuterie geografica.
    Sunt sigur ca, nu veti regreta nicio clipa alegerea facuta, ba, mai mult, veti ramane cu amintiri care nu se vor sterge niciodata.

    Cu multa consideratie,
    prof. Mircea PELEA
    jurnalist tv
    avocat
    Bucuresti
    mirceapelea@yahoo.com

  11. Buna ziua !
    Are perfecta dreptate domnul profesor Mircea PELEA, cat si domnul Florinbad. Intr-adevar, Muntenegru reprezinta una dintre cele mai frumoase atractii turistice ale Europei. Pacat ca aceasta destinatie nu este prea mult promovata. Am fost anul trecut in statiunea Becici (nu departe de Budva, circa 2 kilometri) si am ramas profund impresionat de tot ceea ce am vazut. Peisajul este de o frumusete ce nu poate fi descris in cuvinte. Canionul Tara (al doilea din lume dupa Geand Canyon din statul Colorado – S.U.A. este de o frumusete neasemuita. Parcul National Durmitor este un alt loc in care totul te impresioneaza prin maretie si frumusete. Daca ajungeti in Muntenegru, nu uitati sa faceti o plimbare cu vaporasul pana in Golful Kotor – singurul golf din Bacanii de Vest, care va va oferi o priveliste de nedescris.
    Iata, asadar, doar cateva motive sa va luati toate cele trebuincioase si sa plecati la drum spre…Muntenegru.

    Calatori placuta si frumoasa !

    1. Dar de ce la noi peisajul nu este pus in valoare? De ce la ei (Croatia, Muntenegru, Slovenia etc.etc.etc) este pus in valoare si la noi nu? Au Delta? Nu au. Au un Barajul Vidraru? Nu au. Au manastirile noastre? Nu au. Si pot sa insir o groaza de obiective aici…

      Dar ce au ei si noi nu avem? Uite ce: DRUMURI EXCELENTE!

      Noi nu avem asa ceva. Ca sa te fure peisajul (vorba vine, altfel te pomenesti intr-o prapastie…) trebuie sa ai drumuri impecabile. In loc sa fii stresat sa nu intri intr-o gaura din caldaram, mai bine tragi cu ochiul in dreapta si in stanga, murmurand cu admiratie: “Mama, ce misto e in Romania!” :)

  12. Vara trecuta am facut un circuit : Serbia – Muntenegru – Albani – Macedonia – Bulgaria – de 10 zile , cu sejur in Muntenegru. De 11 ani colind Europa . Pentru mine vacanta din 2013 a fost absolut senzationala . Vizitati cu incredere Muntenegru si atunci o sa intelegeti ! . Merita din plin !

  13. Va multumesc tuturor acelora care ati postat aici impresii despre Muntenegru, si, in special domnului profesor Mircea PELEA.
    Chiar zilele acestea, imi fac planuri pentru vacanta din vara. Gata ! M-am hotarat. Pentru luna iulie voi face o rezervare in statiunea Budva sau Becici. Multumesc inca odata.

    Silviu
    Craiova

  14. Gata ! M-am decis in vara aceasta voi lua drumul spre Muntenegru. Domnul profesor Mircea PELEA m-a convins. Deabia astept sa explorez si eu bijuteriile geografice din acest loc mirific al Balcanilor de Vest.
    Sper, ca acolo, sa ma intalnesc cu multi compatrioti cu care sa depanam impresii despre calatoria in Muntenegru.

    O zi frumoasa tuturor !

  15. Am fost anul acesta in MUNTENGRU!!!!…e ,,SUPERB,,! Si acum ma gandesc la peisajele de vis.Canionul Tara, Parcul Durmitor,Parcul Lovcen, KOTOR.BUDVA, ULCINJ,HERCEG NOVI,GOSPA e SKRIJPELA,PERAST,Lacul Skadar ,Lacul PLUZINE, M-stirea Ostrog…..Am locuit la hotelul STELLA DEL MARE din RISAN unde gazda MLADEN BILAFER ne-a plimbat cu barca povestindu-ne istoria locului si a insulei Gospa. Am facut scufundari MLADEN fiind un profesionist.Din Risan sunt aprox. 70 km pana in Dubrovnik…150 km pana la MEDJUGORJE pt un pelerinaj …..150 km pana la lacul SKADAR din ALBANIA desi cea mai mare pare a lacului e in MUNTENEGRU recomand si o vizita in Albania.Recomand un concediu in Muntenegru tuturor iubitorilor de frumos.

  16. Mă simt încurajați să împărtășesc experiența mea cu voi.

    Bar este un oraș minunat în Muntenegru, am rămas la hotel la 400 m de plaja, hotel Villa Jadran.
    Site-ul lor este: http://www.vilajadran.net

    Hotelul este minunat, un oraș frumos, o mulțime de lucruri pentru a vedea. Proprietarii de hoteluri sunt ca un ghiduri pentru tine. Orice ai nevoie că vor organiza.

    În totalitate recomanda!

    Hotelul este renovat în urmă cu câțiva ani, și este decorat modern. Camerele au tot ce ai nevoie, să se simtă ca esti acasa.

    City are 3 locuri recomandate pentru a vedea: Oraș vechi, măslin vechi, și vechi castel King.

    Lacul Scutari este la doar 30 de minute departe, iar acolo se poate merge pe un lot de excursii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.