Sibiu de poveste

Sibiul e un oraș de care te poți îndrăgosti iremediabil de la prima vedere. E un oraș care inspiră creație și respiră valoare. Este suficient de mare încât să nu te plictisești și destul de mic încât să îți poată intra la suflet tot, deodată. Are ceva special și acel ceva face sângele să curgă năvalnic și viu prin venele nevăzute ale Transilvaniei. Sibiul e bine organizat, bine condus, bine educat, plutește ceva în aerul de acolo, ceva ce nu e românesc, ceva ce nu poate fi trecut cu vederea, ceva al lui, care îl face să răsară între alte orașe din țară. Eu zic că s-ar putea să fie cel mai frumos oraș din România, dacă nu punem la socoteală Sighișoara, care are un statul special cu centrul vechi demențial, dar în rest este un orașel anost.

În weekend am fost pentru a treia oară la Sibiu, fără să număr drumurile care m-au dus pe acolo de le-am traversat pentru a porni mai departe. Acum însă am înțeles povestea completă, o poveste de savurat cu turtă dulce, vin fiert și cârnați bavarezi. O poveste de iarnă de la care au lipsit frigul și zăpada, dar au răspuns prezent Moș Crăciun, bradul împodobit și luminițele magice de Sărbătoare. Se pare că Târgul de Crăciun completează fericit Sibiul, târgul e de acolo, din povestea Sibiului și mă bucur că cineva chiar știe ce să facă cu poveștile; să le dea oamenilor, să se bucure de ele de la cel mai mic la cel mai mare. Iar o poveste bine spusă va fi mereu o poveste frumoasă.

Sibiul mirosea dulceag, copiii veseli încălzeau atmosfera și întregul weekend a părut trăit sub cupola impresionantă de lumini de aur. O fotografie chiar sub mijlocul cupolei făcea cerul să pară luminat de o singură stea, acea stea din toate felicitările de Crăciun pe care le-am văzut în copilărie. Mi-am dorit înapoi o seară de atunci, mi-am dorit-o foarte mult și acolo am simțit-o caldă și nemaipomenit de frumoasă, ca toate clipele care nu se mai întorc niciodată.

Ce scriu azi nu e despre ce am făcut palpabil la Sibiu (nici nu am ales pozele încă) dar sper ca zilele următoare să avem și un foto-eseu, însă azi e despre ce am simțit, iar asta nu mereu poate fi ilustrat.

  • m-am simțit acasă, mulțumesc Lili
  • m-am simțit între prieteni vechi deși noi
  • m-am simțit în altă țară cumva, deși îndrăgostită de Transilvania mea (noastră)
  • m-am simțit fenomenal la un pahar de vin fiert, băut la gura butoiului întrebându-ne în ce an am văzut Titanicul pentru prima dată
  • m-am simțit eliberată pe Podul minciunilor de tot ce e minciună în jurul meu și bucuroasă nu am regăsit-o în mine
  • m-am simțit din nou aproape de Crăciun și aproape de toată căldură pe care Crăciunurile trecute mi-au oferit-o
  • m-am simțit ca la Paris savurând un cappuccino vienez în Pardon, un local rupt de pe Boulevard Saint Germain
  • m-am simți ca și cum Maica mi-ar fi făcut o plăcintă cu nuncă servită la Leonidas
  • m-am simțit răsfățată cu zacuscă cu bureți de pădure și cașcaval de casă adus de la Dorohoi
  • și mai răsfățată că Lili nu a uitam cât îmi plac mie mic-dejunurile franțuzești, așa că n-au lipsit croissantele de dimineață
  • m-am simțit înconjurată de cărți, de fotografii și amintiri care ne confirmă că anii se numără după felul în care i-ai trăit
  • m-am simt aproape de mine și motivată să ajung cât mai des atât de aproape de mine, pentru că e tare bine

27 comentarii

  1. Frumos Bia! Ma bucur ca te-ai simtit asa bine. E un oras minunat, sunt de acord, cel mai minunat din Romania, iar apoi conteaza ce-i drept si oamenii, atmosfera, momentele….La cat mai multe astfel de zile!

  2. Abia asteptam postarea asta a ta. Astept cu nerabdare si pozele. Mie-mi place foarte mult Sibiul, e un oras minunat, chiar daca tot n-as lasa Timisoara :D.

  3. hai ca ai avut un we frumos.ma bucur :)
    cred ca atmosfera face totul.si oamenii, evident. am nimerit si noi we asta la un targ de craciun, la Palavas, si desi era marea la 2 metri, zapada…cred ca e o raritate pe acolo, am simtit ca se apropie sarbatorile (prima oara pe anu asta)

  4. Sibiul a fost intotdeauna un oras aristocrat si ma bucur ca si-a pastrat din valoare si chiar o promoveaza foarte bine.
    Mai tin minte, de asemenea, ca a fost capitala europeana in anul 2007.
    Deci, isi merita pe deplin frumusetea si atmosfera descrisa si chiar traita de tine, in acest frumos articol.
    Inceput de saptamana frumos!

  5. Traznet e!
    Ai mancat tub din ala cilindric din aluat dat cu nuca sau zahar pe care-l fac ungurii? Eu cand am fost acolo am gasit un chiosc chiar in piata centrala si cred ca am mancat 3 impreuna cu Kadia :). Sunt divini! Pentru niste dulciuri sunt divini!

  6. @Larisa: oamenii, atmosfera, momentele sunt totul pentru mine, dar deja cred că mă cunoști bine :* Mulțumesc la fel pentru urare!

    @Oana: pozele, sper ca pe mâine, dar nu vreau să fac promisiuni :*

    @Lili: ei hai :)) Te pupăcesc :*

    @Miky: aaaaaaa, ai fost la Palavas? Păi ceva din sufletul meu a rămas pe acolo, poate că v-ați întâlnit dar nu v-ați recunoscut :*

    @Anca: mulțumesc mult de tot, da, Sibiul este un oraș aristocrat și alegerea lui Capitală Culturală Europeană în 2007 a fost o alegere foarte inspirată :)

    @Vladimir: kurtoskalacs :)) N-am mâncat la Sibiu că noi avem la Cluj, aș mânca zilnic dacă nu m-aș face cât casa de la el, oricum am mâncat în cantități industriale, cel cu nucă este preferatul meu, îl ador, ador, ador… este una dintre cele mai bune preparate dulci de pe lume… ei, acum mi-am făcut o poftă că poate trec să-mi cumpăr :))

  7. Sibiu este cu adevarat un oras fain, de multe, multe ori m-am plimbat pe acolo, si iarna, si vara. Iarna mi-a placut mereu cum era impodobit, simplu, dar cu mult efect si mult bun-gust… Se pare ca acum este stralucitor, iar cu Piata de Craciun ii sade tare bine :)

  8. M-am indragostit de Sibiu din prima clipa cand am pus piciorul in el, este unul dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei si imi pare tare bine de fiecare data cand vad imagini din el.

  9. DA EXACT! Sper sa cumperi! :D Pentru sufletul nostru, al astora oropsiti din vestul salbatic! :D
    Off topic fiindca nu rezist: nu pune la inima, blogul tau e grozav si are suflet! Chiar nu trebuie sa apleci urechea la ce debitaza niste dirigi frustrate care vor trafic cu orice pret. Individele frustrate de acolo n-au nici caderea sa dea lectii si nici nu li s-a cerut ajutorul. Sper ca nu te-ai necajit prea tare. Sau cum zicea cineva pe FB la mine, cand le citesti blogul ai aceeasi senzatie cu lecturarea prospectelor de medicamente :D (mie personal mi-a placut grozav comentariul asta, eu tocmai ce le comparasem, cam lipsit de imaginatie, blogul cu o rubrica publicata de diriginta unei clase de tocilari :P. Adica ceva enorm de plicticos care te face sa simti ca mananci calti). Esti net superioara, sper ca nu te-au suparat!

  10. @Mira: cu Piața de Crăciun îi sta superb, parcă e tot ce îi lipsea, ai vrea să fie Crăciun în fiecare zi ca Sibiul să mai aibă o poveste în plus :*

    @Kadia: și la mine a fost dragoste la prima vedere, aproape că nu mi-a venit să cred că există un oraș în România care să arate atât de bine și atât de “neromânesc” :))

    @Alina: pot spune că acum în acest moment îl prefer Clujului pentru că e mai mic, pentru că e mai curat și pentru că e, așa cum am spus mai sus și am tot respectul pentru asta, mai bine condus :D

    @Vladimir: mulțumesc pentru toate cuvintele frumoase, am văzut și discuția de pe Facebook, dar cum eu sunt pacifistă de felul meu, poate mai mult decât ar fi cazul, n-am mai intervenit, eu am răspuns acolo pe pagină la articol, dacă s-a înțeles bine, dacă nu, noi să fim sănătoși :)) Nu m-am supărat, dar de pus la suflet am pus puțin, sper ca și Kadia să-și știe bine valoarea și să treacă peste.

    @Vulpitza: ei știi tu că primele iubiri și de le găsești cusururii tot primele iubiri rămân pentru totdeauna :P

    @Cris-Mary: până pe 24 sau 26 decembrie e deschis târgul de la Sibiu, sper să ajungi :*

  11. @Vulpitza: :D adica tie iti place kurtoskalacs si de cate ori m-am dus spre București nu ai zis nimic? Hmmm?? :)) Da, și eu aș da LIKE multor comentarii, de multe ori mai LIKE decat articolelor :))

  12. Cred ca orasul era minunat, dar mai cred ca la magia sederii tale la Sibiu au contribuit prietenii si sufletul tau deschis si bun, gata sa se bucure de tot ce este frumos.
    Si mie imi place la nebunie kurtoskalacs si ii duc dorul. Dar imi plac foarte mult si covrigii, ma bucur ca in Bucuresti gasesti la tot pasul.
    Bia, mie imi place mult blogul tau. E viu!

  13. @Wish2Go: mă bucur că este așa :)

    @Mirela: mulțumesc draga mea, mă bucur că îți place blogul meu și revii cu drag aici :* Pe de altă parte da, ai dreptate, oamenii contribuie mereu miraculos la starea noastră de bine, fără ei totul ar fi sec și lipsit de valoare… Trebuie însă să găsești bunătatea în oameni, să vezi frumosul și să fii tu la rândul tău ca om mai puțin frustrat ca să te poți bucura de viață și de tot ce ți se oferă :)

    @Monica: mulțumesc mult de tot, îți doresc să ajungi la Sibiu acum în perioada târgului :*

  14. @Alexandra: daaa în ’98 prin primăvară ai dreptate, eram în clasa a VII a pe atunci :D Anul acesta am mers la Cinema să-l văd 3D (hihi!)

  15. Ce frumos ai descris relatia ta cu Sibiul :)
    Croissantele si mie-mi plac din pacate in Romania n-am mancat ceva asemanator cu varianta frantuzeasca, poate n-am stiut eu unde sa caut
    Ca sa le fac chiar eu nu se pune problema:D

  16. @Hapi: mersi :* Cât despre croissante da, nu toate sunt bune, iar de făcut acasă nici eu nu mă bag :D

    @Alexandra: măi nu știu cum l-ai putea vedea acum 3D dacă l-ai ratat la cinema, chiar nu știu exact cum să faci… S-ar putea să vă facă proiecție specială dacă vă strângeți mai mulți, vorbiți la un cinema în Mall sau undeva, am mai auzit astfel de cazuri, dar cred că cer un anumit număr de oameni :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.