10 locuri de vizitat în oraşul meu (Ineul şi Clujul)

Am primit o leapşă frumoasă de la Kadia şi ca pentru orice lucru frumos (sau care să iasă frumos) trebuie să depui ceva efort, n-am onorat-o chiar imediat. La mine e mai complicat, căci la care oraş să mă refer oare: Ineu sau Cluj? Hmm? Oricum prin Ineu să găsesc 10 locuri pe care să vi le recomand ar fi categoric imposibil, însă nu vreau să nedreptăţesc pe nimeni şi pentru că mă simt a Ineului chiar mai mult decât a Clujului o s-o facem fifty/fifty… Ce ziceţi? Gata să descoperiţi 10 (adică 5 şi 5) locuri de neratat atât la Ineu cât şi la Cluj?

Începem cu…. Ineul… (poate nu mergeţi să le vizitaţi dacă treceţi pe aici) :)

1. Cetatea (ok, ok ruinele cetăţii) –  nu vă vor lua foarte mult timp numai dacă plănuiţi o şedinţă foto aici :) E de văzut exteriorul şi eventual curtea plină de buruieni (dacă vă tocmiţi cu nenea de la poartă). Continui să mă revolt de potenţialul acestui loc, potenţial desigur deloc dezvoltat. Avem un prieten (născut şi crescut la Cluj, umblat prin lume etc) care a fost pur şi simplu fascinat de Ineu şi nu ratează nicio întâlnire la care să nu ne amintească de cât de frumos e “la voi acolo”. Mai multe poze din Ineul meu găsiţi aici ;)

2. Dealul Mocrii – pe care eu îl consider al Ineului şi cum să nu fie dacă la Ineu plătim impozit pentru “colna” (căsuţa) de acolo. Pe dealul ăsta, toţi ineuanii şi nu doar ei, cultivă vie şi pomi fructiferi. Este oaza de relaxare atunci când vrei să scapi de aglomeraţia oraşului (şi nu mă refer doar la a Ineului ci a zonei mai largi, căci ţin să vă spun că mulţi arădeni, timişoreni etc au căsuţe aici şi vin de-şi petrec weekend-urile). Câte amintiri mă leagă de locul asta… numai sufletul meu o să ştie tot adevărul ;) Câteva poze, mai vechi, găsiţi aici.

3. Podul de fier (peste Crişul Alb) – îmi amintesc cum treceam pe podul ăsta când eram micuţă şi el era din lemn de îţi era mai mare frica să-l traversezi. Apoi cântam ca să nu se dărâme: “podul de piatră s-a dărâmat/a venit apa şi l-a luat/ vom face altul pe mal în jos/altul mai trainic şi mai frumos…” Apoi apărut cel de fier, care acum îmi pare a fi acolo de când lumea. Şi ce mai, e un pod frumos, aşa de frumos că ne-am făcut pozele de nuntă aici :D Iar dacă ai pe tine costumul de baie şi nu rochia de mireasă poţi coborâ la plajă şi face o baie. Recomand!

4. Podul de piatră – care nu mi se pare la fel de fain ca cel de fier, deşi e mai vechi şi apare în toate ilustratele alb/negru cu Ineul. Nu ştiu de ce nu mă leagă de el atâtea amintiri că l-am trecut cu aceiaşi regularitate ca pe cel de fier. În plus vinerea când la Ineu e zi de târg (piaţă) podul asta e tare aglomerat. Oricum ca să ajungi în centru trebuie să-l treci.

5. Parcul – în fine, nu e ceva mare grozăvie parcul ăsta, dar tot e bine că există. În ultimii ani am văzut că s-au pus să-l amenajeze oleacă, dar nu ştiu în ce stadiu a ajuns şi nici cum arată acum căci se poate să nu fi trecut prin el de doi ani (daar voi trece anul ăsta, promit). E verde şi e cu statui (a căror provenienţă am aflat-o în cel mai inedit mod cu puţinţă anul acesta, după ce toată copilăria m-am întrebat cum au apărut alea acolo, însă e poveste luuuungă şi din seria “n-ai să crezi”).

Mai multe recomandări se pot face la cerere şi evident contracost :) Trecem la Cluj…

1. Cetăţuia – în contrabalans cu cetatea de la Ineu, însă aici practic nu există nicio cetăţuie, în schimb e locul cu cea mia faină panoramă a Clujului. E arhicunoscut şi am vorbit de locul ăsta de fiecare dată când am avut ocazia. Poze aici, nu doar cu Cetăţuia ci cu tot Clujul “turistic”.

2. Grădina Botanică “Alexandru Borza” – este cea mai frumoasă grădină botanică pe care am văzut-o. Este un loc de-a dreptul inedit în centrul unui oraş atât de mare şi de aglomerat ca şi Clujul. Este un loc cunoscut şi foarte apreciat atât de către turişti  cât şi de localnici. Aici mereu vei găsi îndrăgostiţi plimbându-se, studenţi învăţând (sau oricum cu nasul în ceva hârtii ce par a fi cursuri), oameni de toate vârstele vin să-şi petreacă timpul liber în “plâmănul” sănătos al Clujului.

3. Piaţa Muzeului (Centrul Vechi) –  seamănă, după mine, cu centrele vechi are oraşelor medievale din Italia. Uneori poate îţi aminteşte de centrele vechi ale oraelor austriece… ce mai, numai în Româna nu zici că-i. Poate doar târgurile aproape permanente ale meşterilor populari să-ţi amintească că eşti pe plaiuri mioritice.

4. Catedrala Catolică Arhanghel Mihail – îmi aduce aminte de catedralele din Franţa şi Italia. Este deosebită, cuvinţle sunt de prisos. Nu puteţi trece prin Piaţa Unirii fără să intraţi 5 minunte aici. Vara răcoarea de aici este o adevărată binecuvântare.

5. Parcul Central – care acum arată într-un mare fel, chiar pot spune că-l iubesc, e amenajat la standarde înalte, vara asta ca niciodată m-am plimbat ca apucata cu cine s-a nimerit. M-am dat chiar şi cu bărcuţa pe lac (mi-au trebuit 10 ani pentru asta!) E foarte frumos, iar reabilitarea Cazinoului a fost o idee deosebită şi de mare angajament. Vă recomand din inimă o plimbare aici la orice oră din zi sau din noapte. O să-mi mulţumiţi pentru plimbarea asta :)

Cam despre asta este vorba, acum evident ca vreau să mai citesc şi despre alte oraşe mai mari sau mai mici… Nu nominalizez pe nimeni, dar ia să vedem… să meargă leapşa asta mai departe către toţi cei care consideră că locuiesc într-un oraş interesant… Cine se simte? Că eu ştiu câţiva de pe aici! :P

19 comentarii

  1. Bine tovarăşa că te-ai pus să scrii şi d-astea de nostalgie legate de Ineu! Chiar dacă, din motive subiective, nu mai prea calc pe acolo, tot rămâne un loc pe care n-o să-l uit până crăp! A fost şi va rămâne un reper al vieţii mele! Păcat că ce-i frumos trece repede…

  2. “A fost şi va rămâne un reper al vieţii mele! ” Wow, ce frumos ai spus-o… asta mi-a mers direct la suflet. Da, suntem o mana de oameni pentru care Ineul a însemnat, înseamnă şi va însemna enorm… Pentru mine practic inseamna “20 de ani acasă”, 20 de ani egali cu copilăria, adolescenta si prima tinerete… Nu stiu ce va urma, stiu doar că de câţiva ani buni Ineu e tot mai departe, fizic, căci psihic e în mine, curge cumva prin mine şi niciodată nu voi uita nimic, rădăcinile sunt tot acolo, iar eu când am plecat nu m-am smuls din rădăcini…
    Sunt multe lucruri si locuri frumoase pe lume, toate trec, dar amintirile rămân şi mă pot bucura în fiecare zi de ele :)

  3. Dacă ţi-a rămas în amintire, cred că înseamnă şi în prezent ceva. De exemplu vii in Ineu si ai brusc revelatia unui prezent continuu, alimentat ce-i drept din amintirile trecutului :) Mie mi se intampla aproape de fiecare dată…

  4. Referitor la câteva lucruri(locuri, peisaje, unele personaje), da, mai am o urmă de revelaţie! Deci preyentul = amintiri… :)

  5. Am fost anul trecut la Ineu, am trecut si pe la cetate si mi-a parut tare rau de ea. Parea abandonata de curand (a fost cumva o scoala acolo?).

  6. @Tiq: dap, am şi eu o magazie aici ;)

    @Apollo: da, a fost o Scoala Speciala (pentru copii abandonati cu probleme), a functionat o vreme in cetate, dar imediat dupa Revolutie s-au primit fonduri serioase din Germania si astfel au construit cladiri noi in spatele cetatii, unde Scoala a functionat multi ani. De cativa ani doar este transformata in Liceul “Sava Brancovici”, nu mai este Scoala Speciala. Cetatea apartine Primariei care, nu pot sa inteleg de ce, nu-i face ceva si asteapta sa se darame. Am vorbit anul trecut cu un consilier de la primarie si mi-a spus ca s-au cerut fonduri pentru reabilitarea ei dar ceva “necunoscut” s-a intamplat caci nu s-a miscat un deget…
    Nici macar nu stiu cine ar trebui sesizat, acum s-a schimbat la Ineu primarul dupa 12 ani sau asa ceva. A castigat un tip tanar pe care chiar il stiu si sper sa faca ceva si pentru Cetate. In urma cu 8 ani am asistat acolo la un concert simfonic deosebit, macar pentru astfel de evenimente si tot ar trebui sa-i faca ceva, pentru ca arata deplorabil. Tu cand ai fost, ai intrat si inauntru sa vezi cum arata curtea? Nu pot decat sa ma gandesc cat de misto s-ar tine acolo petreceri, evenimente culturale etc Noi ne-am facut o serie de poze de nunta acolo, ne place in continuare, este un loc deosebit si ne-ar parea rau ca copiii nostri sa nu mai apuce sa-l vada :(
    Link poze nunta cetate: https://picasaweb.google.com/104592517444423381478/TheDayWeChoose4Iunie2011#5622943240957397218

  7. Da, am intrat si inauntru. Nu era nimeni pe acolo, asa ca am deschis poarta si am intrat. De afara nu arata rau, dar inauntru era tragic. Stiam ca ati facut pozele acolo, le-am mai vazut :-)

  8. Grozav, nici macar portar nu mai au :) Noah… da, curtea este plina de buruieni si se vede de zici ca ar fi parasita de secolul trecut. Pentru poze artistice a mers, dar pentru altceva e de jelit :(

  9. pe mine m-ai facut curioasa sa vizitez Ineul si sa vad cetatea chiar si asa abandonata ;) In Cluj am fost acum vreo 14 ani dar nu-mi aduc aminte prea multe, mi-ar placea sa-l revad candva.

  10. Gata, m-ai convins, tre’ sa ajung neparat si eu la Cluj (ti-am mai zis ca n-am fost niciodata). Chiar si la Ineu…si pe mine m-a facut curioasa cetatea, asa “ruinata” cum este.

  11. @Larisa: după cum îţi mai spuneam… Te astept! :*

    @addicted: să ştii că eu m-am gândit cât de mult mi-ar lipsi dacă ar fi să plec de aici :D

  12. Super fain….Clujul mi-a placut intotdeauna , dar la Ineu nu am ajuns niciodata , nici macar in trecere . E o leapsa tare interesanta , sincer…ma tenteaza! :)

  13. N-am ajuns pana acum in Ineu, iar in Cluj am fost doar in trecere de cateva ori, pentru cateva ore. Si totusi nu pot uita vizita la Gradina Botanica. Foarte faina.

    Cand o sa mai am drum prin zona o sa recitesc articolul, chiar mi-ar placea sa vad Dealul Mocrii si Cetatea.

  14. @Ana: păi Ineul e asa aproape de Timisoara, esti mai aproape de el ca mine… dar sper sa vii cand sunt si eu acolo :D

    @Adriana: mai ai de recuperat si la Cluj, te astept :) Cat despre Ineu, nici nu stii cat ma bucur ca am deschisul apetitul catorva oameni cu el. Sper sa ajungeti si pe la Ineu si sa ma anuntati si pe mine :*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.