Mic tratat de morți celebre

Titlu: In Memoriam-mic tratat de morți celebre
Autor: Stephane Audeguy
Editura: Nemira
Colecția: bonton
Nr.pagini: 123 (+index)
Preț: 16.99 lei în Cora

Vă rog să-mi permiteți să vă spun că o carte care nu e altceva decât o înșiruire de “morți” un fel de necrolog lărgit, poate să stârnească râsul într-un mare fel.
Cartea lui Stephane Audeguy e înainte de toate așa cum îi spune și subtitlul “mic tratat de morți celebre” și abia mai apoi vine titlul “In memoriam”, căci povestirile din ea nu te fac să te reculegi ci mai degrabă să te “culegi” de pe jos după ce te-ai tăvălit de râs. Comicul vine evident din felul în care autorul alege să relateze trecerea în neființă a unor oameni mai mult sau mai puțin cunoscuți: de la scriitori, la actori, la botaniști, cosmonauți, sfinți sau dansatoare toți sunt “o apă și-un pâmânt” în fața “doamnei cu coasa”. De exemplu Tennessee Williams moare după ce se sufocă cu un…dop. Marilyn Monroe moare, este dusă la morgă și nimeni nu merge să-i ridice trupul, Victor Hugo trece la cele veșnice după ce se bucură de cele trupești ultima oară, Jimi Hendrix moare sufocat de propria vomă, ce să mai zic de Rasputin, ăsta nu putea lipsi, ba mai mult trebuiau să-i dea și un premiul de “cel mai asasinat om din istorie” :)) Unii mor fără suferință, alții după zile de chin, probabil la fel cum au trăit. Ce să mai zic…oricum niciuna din “morțile” prezentate nu te face să spui ce ai spune de obicei după ce auzi că cineva “a dat colțul”, deci sorry… da nu pot să reproduc toată cartea deși a fost greu să mă rezum la câțiva.
Autorul ne lămurește într-un fel de ce acestă carte se prezintă astfel și ce sunt defapt micile sale povestiri: “Însemnări mai laconice decât ipocritele discursuri funerare, mai delicate decât aridele necrologuri și categoric mai vii decât mormintele. Pe scurt, moartea ca artă de a trăi.”
Nu-mi rămâne decât să vă recomand cele aproape două sute de povestioare ca lectură obligatorie de weekend, sau de nopți fără somn, de zile fără chef, de momente mai puțin inspirate sau de ce nu … de curiozitate. Merită și vă asigur că în plus vă îmbogățiți cultura generală. De exemplu după ce o să citiți cartea o să știți răspunsul la întrebarea “La ce oră a murit Nietzsche?” sau la întrebarea “Care cosmonaut a murit în accident de avion?
Dacă o să particip la “Vrei să fii miliardar” poate o să-mi folosească aceste răspunsuri :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.