Din lecturile ultimului an part II

Am scis deja despre 6 cărți, acum continui cu alte 6:


MARIUS TUCĂ- VERDE-N FAȚĂ
Nu sunt fan Marius Tucă, dar ca oricine am vizionat poate multe din talkshow-urile lui seară de seară. Ei bine, unele din aceste emisiuni alcătuiesc acestă carte. Avem efectiv interviuri cu peronalități cunoscute de la oameni politici la vedete.
Ai strania senzație pe măsură ce citești că-l auzi chiar pe Tucă punând întrebările și chiar pe cel întrebat răspunzând. Este o carte vizuală înainte de toate, iar pentru pasionați poate fi chiar utilă și plină de sensuri. Titlul fiind mai mult decât sugestiv.


ILIE NĂSTASE- MRS. NĂSTASE
Biografiile și mai ales autobiografiile sunt printre lecturile mele favorite. Poate că par cârcotașă , poate chiar sunt, dar asta este, îmi plac la nebunie. Și pentru un pasionat ce poate fi mai fain decât o autobiografie ca a lui Ilie Năstase. Cartea nu are atingeri literare, nici autorul nu cred că vroia, dar e delicioasă și nu cred că exagerez dacă aș zice că seamămă într-un fel ciudat cu “Despre doctrinele și viețile filosofilor” a lui Diogene Lartios. Doar că aici e vorba de viața și “doctrina” sportivă a lui Năstase și a celor din generația lui. Sunt pasaje la care râdeam singură, ba îl mai și stresam pe Clau întrebându-l: “…vrei să-ți citesc ce zice aici, sau aici…”atât de savuroasă era. Mai ales pentru cei care iubesc tenisul și-i cunosc personajele de “cinematecă” cartea este un MUST.


ANAIS NIN- DELTA LUI VENUS
Ok, deci acesta este o carte cu povestiri erotice. Mulți cred că au sărit pe ea în librării fără să știe ce, cum, de ce, cine ?1? Cartea nu e ușoară, chiar dacă scenele de sex explicit te fac să treci cu vedrea că totuși femeia asta este un om de cultură, de artă mai ales. Anais Nin se naște în Franța, dar la 11 ani pleacă în America unde foarte devreme începe să scrie la faimosul său jurnal publicat în toate limbile terrei, întâi cenzurat (cuma altfel?, doar suntem o specie de pudici) și abia apoi la “dezghețarea apelor” reeditat în variantă necenzurată. Povestirile din acest colaj numit sugestiv “Delta lui Venus” sunt incitante și senzuale în același timp deopotrivă pentru femei sau bărbați (mai mult pentru bărbați, dacă ar fi să mă întrebați strict pe mine). Ei…cu toate astea nu mi-a plăcut deosebit de mult, adică nu am rămas mișcată așa cum mă așteptam, ba chiar mi-a luat mult până să termin cartea.


ALEXANDRA ARES- VISĂTOARELE
Alexandra Ares este o fostă actriță și realizatoare Tv care pleacă să-și trăiască visul american. După 7 ani însă realizează că viața mult visată nu are nici un sens și hotărăște să se întoarcă în Romănia. În ultimul moment când avea bagajele făcute primeste o ivitație pe coasta de vest unde ea nu mai fusese niciodată. În decurs de doar căteva zile întreaga viață i se schimbă, se regăsește în lucrurile care i se întâmplă iar o iubire apărută din senin o trezește la realiate. Din perspectiva unei românce povestea este cu atât mai importană cu cât oricare din noi poate fi în locul ei oricând atrași de același miraj.


Elizabeth GILBERT- MĂNÂNCĂ, ROAGĂ-TE, IUBEȘTE
Mănâncă, Roagă-te, Iubește nu e carte culinaro-religioasă așa cum am crezut la început ci o autobiografie senzațională. Elizaberth este o soție și o carieristă care se pare deține succesul unei vieți perfecte. Asta văzut din exterior căci în interior femeia are la activ o mulțime de nopți petrecute plângând pe gresia rece din baie. Hotărârile sunt grele însă nu imposibile. Liz divorțează și pleacă în căutarea propriei identități, dar și a fericirii dorite. Este plătită în avans pentru cartea pe care o va scrie și astfel are bani să plece în Italia, India și Indonezia locuri care îi deschid ochii, inima și sufletul. Persoana nouă care devine se întoarce oarecum la viața dinainte, dar anul petrecut întru revelație a creat o personaliate extraordinară. Mi-a plăcut mult de tot, este o carte just for pleasure.

DORLI BLAGA- TATĂL MEU, LUCIAN BLAGA
Pentru cei care nu știu, deși am mai postat despre această carte, Dorli Blaga este unica fiică a lui Lucian Blaga. Cartea aceasta este un document incontestabil despre lucrurile adevărate ce trebuiesc știute despre Blaga. Am făcut din ea lucrări, pot spune că aprope am citit-o de 2 ori într-un interval foarte scurt. Nu trebuie să fii neapărat interesat de Blaga ca să citești cartea acesta pentru că este o pledoarie a unui copil despre tatăl său pe care ani întregi l-a considerat oprimat și sustras din elanul creator. Cartea nu e o biografie nici pe departe ci o cartea din viață despre viață, despre regrete și mulțumiri așa cum numai oamenii însemnați pot avea. Îți dorești să fi trăit și tu acele vremuri, intelectual fiind și să simți doar refulare și desgust. Poza de pe copertă grăiește mai mult ca jumate din carte, dar restul o întregește. Câți am fi în stare să ne dedicăm viața muncii părintelui nostru?

va urma…

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.